Psychosomatische fysiotherapie

Afspraak maken

Ik begrijp niet waarom ik deze klachten heb, wat kan het zijn?

Is er wat aan te doen? Kan iemand mij hierbij helpen?

 

Bij de meeste, recent ontstane klachten, zijn dat redelijk makkelijk te beantwoorden vragen. Bij langdurige (chronische) klachten is dat vaak niet zo eenvoudig. Het karakter van de klacht en het gevoel dat je hebt bij een klacht kunnen veranderen. Zeker wanneer het maar niet duidelijk wordt wat de achterliggende oorzaak is van de klacht. Soms heeft iemand vele onderzoeken ondergaan zonder bevredigende antwoorden of uitslagen. In de (para)medische wereld noemen we dat ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ (SOLK) en/of ‘psychosomatische klachten’.

 

 

Psychosomatische fysiotherapie is onderzoeken en behandelen gericht op lichaam en geest. Psychosomatiek is iets heel gewoons, we hebben allemaal wel eens last van spanning of emoties die dan voelbaar zijn in strakke spieren of een naar gevoel in onze buik, of we krijgen hoofdpijn. Iedereen heeft onbewuste spanningen in het lichaam. Maar sommige mensen krijgen er last van, bijvoorbeeld omdat ze al heel lang spanning vasthouden, of omdat het ineens pijn gaat doen als ze stress hebben in hun leven.  Dan gaan ze naar de huisarts of fysiotherapeut met hun klachten. 

 

Als psychosomatisch fysiotherapeut luister ik goed naar mijn cliënten en vind hun klachten en vragen niet gauw ‘raar’. Ik kom graag in gesprek met de mens tegenover mij. Ik hoor niet alleen aan wat er gezegd wordt, welke klachten er zijn, maar ook wat hun lichaam ‘vertelt’. Er zijn mensen die bij mij komen vanwege hyperventilatie, depressiviteit of angsten. Die begeleid en ondersteun ik in het herontdekken van mogelijkheden en hun lichaam. Waar nodig in samenspraak met psycholoog of psychiater, maar altijd met toestemming van de cliënt.

 

 

‘Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden’. Daarom werken wij als team. Om samen met u verbanden te leggen in het mooie, maar complexe lichaam. Willeke Beckeringh en Marrijtje Molenhuis zijn collega’s van mij. Willeke werkt ook bij ons in de praktijk, in de artikelen hieronder kunt u meer over haar benadering lezen. Marrijtje werkt met haar ‘runningtherapie’ in de buitenlucht. Rustig hardlopend en gesprekken voerend, werk je bij haar aan het oplossen van de lichtere depressie klachten.

Meer informatie
voor meer informatie kunt u contact opnemen met Psychosomatisch fysiotherapeut Tom Stegeman
E-mailadres: tom.stegeman@afp-fysiotherapie.nl