Psychosomatische Fysiotherapie

Afspraak maken

Wat is Psychosomatische Fysiotherapie?

Dit is een specialisme binnen de fysiotherapie die de onderstaande klachten behandeld:
•  spanning- of stressgerelateerde klachten
•  onverklaarde pijn en vermoeidheid.

 

Bovenstaande klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd en kunnen zich openbaren door bijvoorbeeld
• chronische pijn
• hyperventilatie
• paniek- en angststoornissen
• werkgerelateerde problematiek (werkstress, overspannenheid en burn-out)


Daarbij kan de oorzaak van lichamelijke en/of geestelijke aard zijn. Deze lichamelijke klachten houden mogelijk verband met een verstoring in de balans tussen fysieke en psychische belasting in relatie met de werk- en/of privé omgeving.
Meestal worden de lichamelijke klachten wel gevoeld, maar niet begrepen of juist genegeerd. Als deze klachten in de loop van tijd toenemen levert medisch onderzoek vaak niet direct een oorzaak aan.
Een duidelijke (medische) diagnose is vaak niet te stellen, waardoor u zich onbegrepen kan voelen.

 

Om de balans weer te kunnen herstellen is de behandeling erop gericht een evenwicht te creëren in belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.Dit houdt in dat er niet alleen gekeken zal worden naar lichamelijke klachten maar ook psychologische en sociale aspecten betrokken worden bij de behandeling.

 

Om u een betere kwaliteit van leven te kunnen geven werkt onze psychosomatische fysiotherapeut samen met u, door uw eigen en actieve inbreng, aan het herstelproces.

 

Daarnaast kan u gebruik maken van de deskundigheid van mijn andere collega’s in de praktijk en daarbuiten zoals de psycholoog, maatschappelijk werk en huisarts.